Daten, zowel online als in de fysieke wereld, is nog nooit zo makkelijk geweest door het grote aanbod aan apps en platformen. Maar met digitale mogelijkheden komen er ook digitale gevaren.
Uit nieuw onderzoek van Kaspersky blijkt dat bijna een kwart (23%) van de Nederlandse respondenten een vorm van online stalking heeft meegemaakt van een persoon met wie ze pas aan het daten waren. De cijfers uit het onderzoek laten zien dat mensen kwetsbaar zijn voor de alarmerende toename van stalking en misbruik deze Valentijnsdag. De gevaren zitten vooral in de risico’s van locatie-instellingen, dataprivacy en meer in het algemeen in oversharing.
De soorten misbruik zijn uiteenlopend. Meer dan een derde (39%) van de Nederlandse respondenten heeft melding gemaakt van enige vorm van geweld of misbruik door een huidige of vorige partner. Daarnaast geeft 18 procent van de respondenten aan dat ze ongewenste e-mails of berichten hebben ontvangen van iemand met wie ze ooit hebben gedatet, en – misschien wel het meest verontrustend – 13 procent was zonder hun toestemming gefilmd of gefotografeerd.
Nog eens 11 procent gaf toe dat hun locatie werd gevolgd en dat hun sociale media-accounts of e-mails waren gehackt (11%). Zorgwekkend genoeg geeft 7 procent aan dat er stalkerware door hun date op hun apparaten was geïnstalleerd zonder toestemming.
Verhoudingsgewijs hebben meer vrouwelijke dan mannelijke respondenten in Nederland te maken gehad met een vorm van geweld of misbruik (41% tegenover 37%). Verontrustend is dat wereldwijd meer mensen die momenteel daten te maken hebben gehad met geweld of misbruik dan degenen met een langdurige relatie (48% versus 37%). In feite zei 34 procent van de respondenten wereldwijd zich zorgen te maken over het vooruitzicht om online gestalkt te worden, waarbij vrouwelijke respondenten zich iets meer zorgen maken over dit vooruitzicht dan mannen (36% was bezorgd tegenover 31% van de mannelijke respondenten).
“The Internet of Things, of een connected world, biedt een groot aantal mogelijkheden. Maar met kansen komen ook bedreigingen en één van die bedreigingen van een connected world is het gemak van toegang tot traceerbare gegevens die ons kwetsbaar maken voor misbruik”, zegt David Emm, Principal Security Researcher bij Kaspersky. “Hoewel de schuld voor dit afschuwelijke gedrag nooit bij de slachtoffers van stalking ligt, is het helaas nog steeds hun taak om stappen te ondernemen om de risico’s te minimaliseren. Ik vind het geweldig dat mensen stappen ondernemen om hun identiteit online te verifiëren, maar ik zou mensen ook willen aanmoedigen om even stil te staan en een snelle check uit te voeren op alle informatie, wachtwoorden of gegevens die ze delen, om na te denken over hoe die informatie in de verkeerde handen zou kunnen vallen.
Lara Hemstede, ervaringsdeskundige en oprichter van Cyber Proof: “Het is verontrustend hoe makkelijk het is om slachtoffers online lastig te vallen en schade aan te richten. Spyware en stalkerware zijn tegenwoordig laagdrempelig en eenvoudig te installeren, wat misbruik door jaloerse partners en kwaadwillenden bijna kinderspel maakt. De emotionele, psychologische en financiële impact die cyberstalking heeft op slachtoffers is vaak enorm en kan in het ergste geval het leven compleet ontwrichten. Naast het gebruiken van sterke wachtwoorden en het instellen van tweestapsverificatie, is het ook heel belangrijk om bewijs te verzamelen bij incidenten. Mocht het helaas toch zo ver komen, dan kan je met het verzamelde bewijs naar de politie gaan en aangifte doen.”
Kaspersky heeft een aantal tips opgesteld om veilig te blijven tijdens het online daten. Kijk voor meer informatie in de Safe Dating gids of ga naar https://stopstalkerware.org/resources/ voor meer manieren om veilig te blijven van stalkerware:
- Houd wachtwoorden voor jezelf en zorg ervoor dat ze complex en uniek zijn
- Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat misschien ook wel zo – controleer bij twijfel!
- Neem even de tijd om je eigen digitale privacy te controleren
- Denk na voordat je iets deelt – het internet heeft een lang geheugen en te snel te veel delen kan je kwetsbaar maken
- Maak een ‘veilig plan’ als je van de digitale naar de echte wereld gaat
- Overweeg het gebruik van een uitgebreide cybersecurity- of VPN-oplossing om jezelf te beschermen
Kaspersky werkt samen met experts en organisaties op het gebied van huiselijk geweld, variërend van slachtofferhulp en daderprogramma’s tot onderzoeks- en overheidsinstanties, om kennis te delen en zowel professionals als slachtoffers te ondersteunen. Kaspersky is een van de medeoprichters van de Coalition Against Stalkerware, een internationale groep die zich inzet om stalkerware aan te pakken en huiselijk geweld te bestrijden. Sinds 2021 is Kaspersky een consortiumpartner van het EU-project DeStalk, dat medegefinancierd wordt door het Rights, Equality, and Citizenship Program van de Europese Unie. Daarnaast heeft Kaspersky ook TinyCheck gelanceerd. Dat is een gratis, veilige en eenvoudig te gebruiken tool om apparaten te controleren op stalkerware en monitoring apps.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.