Softwarebedrijf SAP SE lanceert nieuwe oplossingen waarmee organisaties hun data effectiever kunnen inzetten. Hiermee creëren zij verbeterde inzichten en versnelde groei en realiseren zij meer efficiëntie binnen het tijdperk van kunstmatige intelligentie. Met de toevoeging van onder meer generatieve AI aan SAP Datasphere kunnen bedrijven hun bedrijfsplanning vereenvoudigen door het stroomlijnen van het datalandschap en het vereenvoudigen van data-interacties.
Met de door SAP aangekondigde innovaties en partnerships hebben organisaties de mogelijkheid om waardevolle data beschikbaar te stellen voor iedere gebruiker, terwijl de bedrijfscontext en logica behouden blijven. Hierbij staat de ‘business data fabric’-architectuur centraal. Die zorgt ervoor dat data niet alleen dienen als middel, maar als het fundament van alle strategische initiatieven.
Integratie van AI-copiloot
De AI-assistent Joule van SAP wordt geïntegreerd in SAP Analytics Cloud. Hierdoor wordt het automatiseren van rapportages, dashboards en planningen aanzienlijk eenvoudiger. De nieuwe vectorfunctionaliteiten van SAP HANA Cloud faciliteren deze automatisering. Grote taalmodellen worden namelijk gekoppeld aan alle relevante data van de gebruiker.
Voor het effectief inzetten van generatieve AI in een zakelijke context zijn betrouwbare en goed beheerde gegevens cruciaal. SAP breidt daarom de samenwerking uit met Collibra. Hun platform voor AI Governance wordt geïntegreerd met SAP’s data-assets. Gebruikers kunnen hiermee AI-richtlijnen, -processen en -methoden effectief beheren. Het bevordert transparantie en accountability en ondersteunt de naleving van zowel regelgeving als privacybeleid.
Ontsluiting van verborgen inzichten
Dankzij de nieuw geïntroduceerde ‘knowledge graph’ binnen SAP Datasphere is het voor ondernemingen mogelijk om verborgen inzichten en patronen te ontdekken binnen hun applicaties en systemen. Dit biedt zowel technische professionals als zakelijke gebruikers de mogelijkheid om een diepgaand begrip te krijgen van de verbanden tussen data, metadata en bedrijfsprocessen. Daarnaast verbetert de doeltreffendheid van machinelearning en large language models (LLM) aanzienlijk.
Silo’s doorbreken
SAP Datasphere is naadloos geïntegreerd met SAP Analytics Cloud. Hierdoor is het een uniform systeem voor datamanagement en -analyse dat planningen ondersteunt. Dit stelt planners in staat om met een flexibel model silo’s in de planning te voorkomen. Ze hebben één uniforme oplossing voor het voorbereiden, modelleren en plannen van data.
Daarnaast biedt de innovatieve kompasfunctie binnen SAP Analytics Cloud organisaties de mogelijkheid om hun plannings- en analyseresultaten te verfijnen door middel van datagestuurde simulaties. Via een gebruiksvriendelijke chatinterface kunnen organisaties complexe simulaties uitvoeren. Dit is cruciaal voor het evalueren van voorspellende scenario’s en het bijstellen van variabelen voor het identificeren van de meest optimale planningsstrategieën.
Door het integreren van financiële, operationele, supplychain- en personeelsplanning met SAP-applicaties en externe gegevensbronnen, kunnen organisaties hun planningsprocessen transformeren.
Datagedreven transformaties
“Het vastleggen van data om betere beslissingen te nemen, is voor ondernemingen een essentiële technologische vereiste die steeds belangrijker wordt nu AI – dat afhankelijk is van kwalitatief hoogwaardige data – elk aspect van het bedrijfsleven revolutioneert”, zegt Juergen Mueller, Chief Technology Officer bij SAP en lid van de raad van bestuur. “Onze nieuwste innovaties binnen SAP Datasphere, evenals de nieuwe en uitgebreide samenwerking met Collibra, betekenen een enorme sprong voorwaarts in ons vermogen om klanten te helpen bij het realiseren van intelligente bedrijfstransformaties door middel van data.”
“De nieuwe innovaties in SAP Datasphere helpen klanten om hun datalandschappen te vereenvoudigen en een uniform dataperspectief te behouden”, zegt Bart Van der Biest, Managing Director SAP Nederland. “Dit maakt snelle aanpassingen aan marktveranderingen en efficiënte besluitvorming mogelijk. De nieuwe functies, zoals de copiloot Joule en vector-databasemogelijkheden, zorgen voor constante bedrijfscontext in AI-outputs. Een nieuwe ‘knowledge graph’ helpt bij het ontdekken van inzichten en patronen in complexe data. Zo hebben klanten de volledige kracht van hun data binnen handbereik.”
Dit is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.