16.6 C
Amsterdam
donderdag 20 maart 2025
HomeCoffee CornerOnderzoek & TrendsOnline verkopers steeds vaker doelwit van fraudeurs

Online verkopers steeds vaker doelwit van fraudeurs

Date:

Related stories

Google vervangt Assistent door Gemini: Wat betekent dit voor gebruikers?

Google voert een grote verandering door: de Google Assistent...

Gemini introduceert Canvas: een revolutionaire tool voor samenwerking en contentcreatie

Amsterdam, 18 maart 2025 – Gemini, de geavanceerde AI-assistent,...
spot_imgspot_img

Uit een recente analyse van Cisco Talos blijkt dat online verkopers steeds vaker het doelwit zijn van fraudeurs die hen proberen te misleiden met geraffineerde tactieken. Terwijl waarschuwingen doorgaans gericht zijn op kopers, moeten ook verkopers waakzaam zijn voor oplichting. Cisco Talos ziet steeds vaker dat cybercriminelen gebruik maken van verschillende methoden om verkopers financieel te benadelen. Deze tactieken zijn niet alleen complex, maar ook moeilijk te detecteren, waardoor alertheid van verkopers essentieel is.

Eén van de meest voorkomende vormen van oplichting is de ‘payout account verification’ scam. Hierbij ontvangen verkopers een bericht dat afkomstig lijkt van het verkoopplatform, met het verzoek hun uitbetalingsaccount te verifiëren. Het bericht bevat vaak een link naar een valse inlogpagina die de inloggegevens van de verkoper verzamelt. Zodra de fraudeur toegang heeft tot het account, kan hij uitbetalingen omleiden naar zijn eigen rekening, waardoor de verkoper zowel het product als het geld verliest.

Daarnaast vormen off-platform transacties een groeiend risico. Fraudeurs benaderen verkopers met het voorstel om buiten het platform om af te rekenen, zogenaamd om kosten te besparen of het proces te versnellen. In werkelijkheid wordt de betaling nooit voltooid of wordt deze later ingetrokken, wat de verkoper zonder bescherming achterlaat.

Zelfs wanneer de verkoop via de officiële kanalen plaatsvindt, kunnen criminelen toeslaan. Een veelgebruikte methode is het manipuleren van verzendgegevens. Na het plaatsen en betalen van een bestelling, vraagt de koper om het pakket naar een ander adres te sturen. Zodra de verkoper akkoord gaat, beweert de koper later niets te hebben ontvangen en dient hij een terugvorderingsverzoek in. Omdat de verzending niet overeenkomt met het oorspronkelijke adres, kan de verkoper moeilijk verweer voeren en verliest hij zowel het product als de betaling.

Een andere populaire tactiek is het misbruik van de ‘friends and family’-optie bij betaalplatforms zoals PayPal. Deze optie lijkt voordelig vanwege lagere transactiekosten, maar biedt geen bescherming tegen terugvorderingen. Zodra een betaling via deze optie is afgerond, heeft de verkoper geen mogelijkheid meer om het bedrag terug te krijgen in geval van fraude.

Jan Heijdra, Field CTO Security Nederland bij Cisco, zegt: “De geavanceerde fraudepraktijken die we tegenwoordig zien, benadrukken de noodzaak voor online verkopers om voortdurend alert te blijven en hun beveiligingsmaatregelen te versterken. Cisco Talos benadrukt het belang van bewustwording en voorzorgsmaatregelen voor verkopers die actief zijn op online marktplaatsen. Verkopers kunnen zichzelf beschermen door transacties binnen het platform te houden, verdachte e-mails te vermijden en extra beveiligingsmaatregelen, zoals multi-factor authenticatie, in te schakelen. Door deze stappen te nemen en waakzaam te blijven voor opkomende tactieken, kunnen verkopers hun

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van onze redactie.

Redactie
Redactiehttps://www.kantoor.nl
Artikelen geschreven door de redactie van Kantoor.nl. Alles op het gebied van Marketing, Sales, AI, online business, media, technologie en e-commerce. Heb je nieuws? Mail ons: redactie@kantoor.nl.
Nieuwsbrief:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Kantoor? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Contact formulier Fluent-CRM [fluentform id="11"]

Laatste nieuws:

spot_img

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Laatste nieuws:

spot_img

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.