Eén op de twee Nederlanders die geregeld bij een naaste op bezoek gaat in een ouderenzorginstelling vreest dat de zorg die hier verleend wordt onpersoonlijk wordt bij verdere digitalisering. Dit sentiment heerst het meest bij de bezoekers die het snelst in aanmerking komen om zelf in een ouderenzorginstelling te worden opgenomen. Maar liefst 64 procent van de bezoekers van zestig jaar en ouder is sceptisch over verdere digitalisering. Dit blijkt uit recent onderzoek van Nederlandse softwareleverancier TOPdesk naar de huidige stand van zaken binnen de ouderenzorg onder ruim 500 professionals en meer dan 1000 bezoekers.
Meer digitaal is niet minder sociaal
Hoewel bezoekers huiverig lijken te zijn voor onpersoonlijkere zorg bij verdere digitalisering, zien zorgprofessionals het juist als een kans om meer tijd vrij te maken voor persoonlijke zorg. De top drie processen waar zorgmedewerkers graag slimme software voor inzetten, zijn: het automatisch aanvragen van hulpmiddelen voor patiënten (35%), het verbeteren van de interne communicatie en samenwerking van zorgteams (30%) en het optimaliseren van het voorraadbeheer van medische hulpmiddelen (24%). Overige processen waar zorgprofessionals ook nog digitaliseringskansen zien, zijn het makkelijker maken van communicatie tussen patiënten en hun familie (23%), gevolgd door het beheren van cliëntgegevens (22%).
“De angst voor onpersoonlijke zorg door digitalisering is begrijpelijk,” zegt Rinske Jansen, Consultant Healthcare bij TOPdesk. “Maar laten we één ding helder stellen: technologie vervangt de zorgmedewerker niet – het ondersteunt hen. Geen enkele tool of robot kan de warmte, empathie en menselijke intuïtie van een zorgverlener overnemen. Wat digitalisering wél kan, is repetitieve taken automatiseren en administratieve lasten verlichten zodat zorgprofessionals juist méér tijd vrij krijgen om warme zorg te bieden. Menselijkheid zal altijd het kloppende hart van de zorg blijven en technologie helpt dat te bewaken.”
Bezoekers willen meer digitaal
Terwijl de helft van de bezoekers vreest voor onpersoonlijke zorg bij verdere digitalisering, ziet ook 35 procent juist dat deze sector kansen laat liggen op het gebied van digitalisering. Zij zien meerdere processen die efficiënter kunnen. Zo denkt 54 procent dat taken sneller verlopen wanneer zorgmedewerkers deze digitaal aan de juiste collega’s kunnen toewijzen. Daarnaast vindt 30 procent dat kunstmatige intelligentie kansen biedt om de werkdruk te verlichten. Vooral jongere Nederlanders (40% onder de 30 jaar) zien deze mogelijkheden, tegenover 22 procent van de 60-plussers.