Maar liefst 33 procent van de zzp’ers kan deze zomer niet op vakantie door de gevolgen van de pandemie. Dat blijkt uit onderzoek onder 707 zzp’ers uitgevoerd door Tellow. De belangrijkste drijfveer voor het overslaan van de zomervakantie is een krappe financiële situatie: 40 procent van de zelfstandigen heeft persoonlijk spaargeld moeten aanspreken en lijkt op haar of zijn laatste tandvlees te lopen.
Een logisch gevolg lijkt dat zelfstandige ondernemers alle inkomsten nu gebruiken om aangesproken buffers aan te vullen en daarom afzien van hun jaarlijkse vakantie. Waar werknemers in loondienst deze maanden hun vakantiegeld ontvangen hebben, lijkt dit bij een derde van de zzp’ers niet te lukken. Dit terwijl toch 43 procent van de zzp’ers normaal gesproken gericht geld apart zet om zichzelf vakantiegeld uit te keren.
De coronacrisis heeft niet alleen gevolgen gehad op de vakantiebuffer, maar ook op de manier waarop zzp’ers naar buffers en financieel gezond ondernemen kijken. Voor bijna tweederde van de ondervraagden heeft de pandemie, en alle financiële gevolgen van dien, hen het belang van een goede buffer laten inzien. Desalniettemin geeft 21 procent aan momenteel onvoldoende inzicht te hebben in haar of zijn financiële situatie.
Volgens Thomas, CEO van Tellow, kijken zzp’ers steeds meer naar de lange termijn, maar blijkt grip op financiën vaak nog een van de vele valkuilen van het zelfstandig ondernemerschap: “Als eigen baas wil je liever ondernemen dan boekhouden, maar teren op persoonlijk spaargeld is geen duurzaam alternatief. Financiële gezondheid van zzp’ers, een groep die dit jaar bijzonder hard geraakt werd, is vaak nog op vele vlakken een ondergeschoven kindje. Het is tijd dat we het gesprek daarover eens gaan openen”.