16.6 C
Amsterdam
donderdag 20 maart 2025
HomeCoffee CornerOnderzoek & TrendsEen op de drie Nederlandse organisaties heeft geen grip op gegevensuitwisseling

Een op de drie Nederlandse organisaties heeft geen grip op gegevensuitwisseling

Date:

Related stories

Acer breidt Chromebook-serie uit met de introductie van zeven nieuwe, krachtige en efficiënte modellen

De Acer Chromebook Plus-laptops bieden AI-functies, verbeterde prestaties en...

Google vervangt Assistent door Gemini: Wat betekent dit voor gebruikers?

Google voert een grote verandering door: de Google Assistent...

Cisco en NVIDIA beveiligen AI-infrastructuur met ‘Cisco Secure AI Factory with NVIDIA’

Cisco heeft vandaag samen met NVIDIA een AI-architectuur gepresenteerd...

Gemini introduceert Canvas: een revolutionaire tool voor samenwerking en contentcreatie

Amsterdam, 18 maart 2025 – Gemini, de geavanceerde AI-assistent,...
spot_imgspot_img

41 procent vreest voor datalek bij gegevensuitwisseling met andere organisaties

Rijswijk – Bij maar liefst 33 procent van de Nederlandse organisaties is er een gebrek aan controle op hoe gegevens gedeeld worden. Dit blijkt uit onderzoek van SureSync, gespecialiseerd in gegevensuitwisseling, dat is uitgevoerd onder ruim 330 leidinggevenden binnen Nederlandse organisaties. Daarnaast heeft slechts zes procent van de organisaties gegevensuitwisseling volledig geautomatiseerd. Doordat veel organisaties nog handmatig data delen en geen controles uitvoeren, is de kans op fouten groter en daarmee ook het risico op een datalek. Een datalek kan verstrekkende negatieve gevolgen hebben voor een organisatie, zowel op operationeel, juridisch als reputatievlak.
 
Gemak boven veiligheid
Het risico op fouten blijft niet onopgemerkt: twee op de vijf leidinggevenden binnen Nederlandse organisaties (41%) vreest voor een datalek bij het uitwisselen van gegevens met andere organisaties. Ondanks deze zorg gaat binnen één op de drie organisaties gemak boven veiligheid. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waarom dit, in veel gevallen, niet wordt aangepakt. Zo geeft 34 procent van de leidinggevenden aan dat er te weinig mankracht is om dit goed te organiseren, terwijl 27 procent wijst op een gebrek aan tijd.
 
Hoofdpijndossier
Er is dus nog werk aan de winkel als het gaat om veilige gegevensuitwisseling met andere organisaties. Meer dan een derde van de leidinggevenden (38%) beschouwt het delen van data dan ook als een hoofdpijndossier voor hun organisatie. Toch zijn er wel plannen om de situatie te verbeteren. Zo heeft een kwart van de organisaties (24%) het doel om binnen drie jaar de gegevensuitwisseling volledig te automatiseren.
 
Sander Odijk, Managing Director van SureSync: “We zien dat veel organisaties worstelen met het verder professionaliseren van een gestructureerde uitwisseling van hun gegevens. Nu cyberdreigingen toenemen en de Europese wetgeving verder aanscherpt, is het belangrijk dat organisaties grip krijgen op gegevensuitwisseling. Veilig en gestructureerde gegevensuitwisseling hoeft niet ingewikkeld te zijn. Organisaties die hier nog niet mee bezig zijn, moeten in actie komen. Denk aan het opstellen van richtlijnen voor medewerkers, bewustwording creëren van de gevolgen en gebruikmaken van de juiste oplossingen. Zo krijgen organisaties grip op gegevensuitwisseling en is dit niet langer een hoofdpijndossier.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van onze redactie.

Redactie
Redactiehttps://www.kantoor.nl
Artikelen geschreven door de redactie van Kantoor.nl. Alles op het gebied van Marketing, Sales, AI, online business, media, technologie en e-commerce. Heb je nieuws? Mail ons: redactie@kantoor.nl.
Nieuwsbrief:

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Kantoor? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.

Contact formulier Fluent-CRM [fluentform id="11"]

Laatste nieuws:

spot_img

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Laatste nieuws:

spot_img

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.